veelgestelde vragen

Wil je alles weten over de save home? Hieronder vind je een overzicht van veel gestelde vragen. Wil je nog meer informatie, meld je dan aan voor onze online community en wij informeren je direct zodra er nieuws is.

Specificaties

Circulair:     In constructie en afwerking is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van 100% gerecycled plastic, overige gebruikte materialen zijn nagenoeg allemaal circulair.
Zelfvoorzienend:     De nieuwste technologieën, goede isolatie, zonnecollectoren en het “op de zon” plaatsen van de woning, maakt zelfvoorzienend wonen mogelijk.
Modulair:     De woning is modulair opgebouwd, de losse units kunnen naar wens worden ingedeeld en geschakeld.
Verplaatsbaar:     De afzonderlijke units kunnen m.b.v. een dieplader worden verplaatst.

Circulair: In constructie en afwerking is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van 100% gerecycled plastic, overige gebruikte materialen zijn nagenoeg allemaal circulair.
Zelfvoorzienend: De nieuwste technologieën, goede isolatie, zonnecollectoren en het “op de zon” plaatsen van de woning, maakt zelfvoorzienend wonen mogelijk.
Modulair: De woning is modulair opgebouwd, de losse units kunnen naar wens worden ingedeeld en geschakeld.
Verplaatsbaar: De afzonderlijke units kunnen m.b.v. een dieplader worden verplaatst.

vraag en antwoord

is de save home te bezichtigen?

De eerste save home is geplaatst in april 2020 en staat op het Hes terrein. De Hes is een prachtig, glooiend gebied tussen Arnhem West en Oosterbeek. In de Middeleeuwen reisden kooplieden over De Hes op hun route van Utrecht naar Duitsland. Het gebied is aangekocht door belegger en ontwikkelaar Amvest en zij geven ons de mogelijkheid om de woning te testen op leefbaarheid. Wil je de save home bezichtigen? Neem dan gerust contact met ons op.

welk plastic probleem los ik eigenlijk op door een save home aan te schaffen?

Jaarlijks produceren we in Nederland 1.650 miljoen kg plastic afval, hiervan wordt 990 miljoen kg verbrand. Wij exporteren jaarlijks 362 miljoen kg plastic afval en importeren 189,5 miljoen kg hardhout, terwijl gerecycled kunststof een volwaardig alternatief is voor hardhout. Bovendien komt een deel van ons export afval terecht in landen als Vietnam en Indonesië, waar we geen zicht hebben op de verwerking. Vaak wordt dit afval alsnog verbrand onder slechte omstandigheden en in het ergste geval wordt het onderdeel van de plastic soup. Dit vinden wij zonde! Wij zien geen plastic afval, maar een waardevolle grondstof. Wij maken onze producten juist van de mix van laagwaardig plastic afval, voornamelijk gemeentelijk afval. Per save home kun je 10.000 kg plastic redden van de verbranding en uit de natuur. Hoe cool is dat? Kijk op de website van save plastics voor meer informatie.

hoe zit het met microplastics?

De grootste veroorzakers van microplastics in Nederland zijn de microplastics in cosmetica en de microplastics die vrijkomen tijdens het gebruik van een wasmachine (uit kleding), verf en banden (bandenslijpsel) (bron CE Delft, 2019).

Het plastic afval dat wij voor de save home gebruiken bestaat doorgaans uit verpakkingsplastics (huishoudplastics) en deze zijn nooit giftig. Het betreft PE/PP’s, zoals plasticzakjes en -doppen. Daarnaast wordt in het productieproces het UV gestabiliseerd met een kleurstof. Deze zorgt ervoor dat zonlicht (UV) geen invloed heeft op het materiaal en er dus geen degradatie optreedt (veroorzaker microplastics). Dit hebben we samen met onze coöperatie Plastic Fantastic laten uitzoeken en is na te lezen op de website van save plastics.

bestaat de save home alleen maar uit plastic?

Aan de buitenkant gebruiken we zoveel mogelijk plastic, maar binnen is alles van hout. De save home is zelfs ademend (dampdoorlatend). Midden in de bossen van Noorwegen ligt Hurdal. Hout uit deze regio kenmerkt zich door een hoge sterkte klasse en mooie zichtkwaliteit met weinig knoesten. De houtfabriek in Hurdal heeft een nieuw en gepatenteerd bouwelement ontwikkeld dat in termen van sterkte, bouwtijd en duurzaamheid excelleert. In de save home hebben we deze bouwelementen toegepast. Ook het isolatiemateriaal is gemaakt van houtsnippers uit deze fabriek! Hiermee combineren wij het beste van hout met het beste van kunststof en leveren we een positieve bijdrage aan het milieu. De save home is biobased, circulair, modulair, off the grid.

welke duurzame innovaties worden toegepast?

De save home vertelt het verhaal van vele duurzame innovaties. Bij de realisatie van de save home zijn veel verschillende materialen gebruikt en bedrijven betrokken. De echt duurzame vind je hier. Zij zijn de pioniers en hebben vol enthousiasme meegewerkt aan het project save home.

wanneer is de save home verkrijgbaar?

Het prototype is voldoende getest door Bram en zijn gezin en de optimalisaties zijn doorgevoerd naar een beperkte serie. Van deze serie zijn nog een paar woningen beschikbaar. Wil je een pre-order plaatsen? Laat dan hier je gegevens achter. Je ontvangt dan van ons een pre-order overeenkomst met de spelregels. 

hoeveel kost een save home?

We gaan uit van een casco verkoopprijs (wind- en waterdicht, incl. dak- en gevelafwerking). Vervolgens kun je de save home zo luxe en comfortabel inrichten als je zelf wilt. Wil je een speciale keuken, badkamer, screens, off the grid systeem of inbouwkasten? Of wil je juist alles zelf aftimmeren, zonder luxe? Beide is mogelijk.

Neem contact met ons op voor meer details.

wat zijn de afmetingen?

De save home is opgebouwd uit units. De units hebben een afmeting van: 7 x 4,5 m1 (ca. 25 m2). Het aantal units kan naar wens worden geschakeld. Eén module kan worden gebruikt als extra slaapkamer of werk/zorgunit. Twee geschakelde modules kunnen reeds een volwaardige kleine woning vormen. Een save home bestaande uit drie units is geschikt voor een klein gezin en vier units bieden nog meer ruimte. De units worden geschakeld aan elkaar gekoppeld, waardoor bijvoorbeeld drie units gezamenlijk een kavel oppervlak van 8,5 x 13,5 meter kunnen beslaan. De units zijn voorzien van een schuin dak, waarbij het hoogste punt 4 meter is. Aan de zuidzijde is veel glas (triple) en de noordzijde heeft weinig glas.

zijn er plattegronden beschikbaar?

Neem gerust contact met ons op om de tekeningen van de save home op te vragen.

waar mag save home worden neergezet?

De save home voldoet aan het bouwbesluit en mag overal worden neergezet, mits er een woonvergunning is toegekend. De save home staat op een fundering en is daarmee onroerend goed. Echter kan de save home kan na plaatsing opnieuw worden getransporteerd. We hebben een standaard vergunningstekening voor je beschikbaar om de spelregels na te vragen bij jouw gemeente. Neem contact met ons op voor meer informatie.

op welk soort ondergrond komt het huis te staan?

De save home is verplaatsbaar, maar moet wel worden gefundeerd (onroerend goed). Het prototype staat op stelconplaten. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kan de geschikte fundering worden bepaald.

wordt de save home met een kraan gebracht?

Nee, de save home wordt handmatig opgebouwd op jouw kavel. Eerst worden houten wanden gemonteerd op de bestaande fundering en het dak en glas wordt geplaatst. Vervolgens wordt het dak afgewerkt en komt het kunststof gevelsysteem eromheen. De save home wordt zo gebouwd dat de units (indien gewenst) kunnen worden verplaatst met behulp van een mobiele kraan en een dieplader. 

contact?

Van oud plastic maakt moederbedrijf save plastics al 30 jaar nieuwe producten. En we zijn nu zover dat we een huis van 100% gerecycled plastic hebben gebouwd. Met onze save home willen we lokaal plastic afval koppelen aan de groeiende wens om flexibel te wonen, werken en dichtbij de natuur te leven. Nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Je kunt ons uiteraard ook bellen op 026 30 333 07, mailen op info@savehome.nl of een bericht achterlaten via social media.

Nederland-circulair
pefc-label-pefc30-32-898-pefc-label
logo-nationale-milieudatabase
FSC
PSO-Nederland-Trede-3