contact?

In afvalplastic kan je luxe wonen

25 jul 2019 |

Heb jij dat ook, dat schuldgevoel als je net een bak heerlijke Ceasarsalade van de Albert Heijn op hebt? De salade is super, maar al dat afvalplastic voelt slecht. En niet alleen de salade, maar bijna alle producten zijn verpakt in plastic. Mijn prullenbak zit er vol mee. Heel even heb ik brood in papier gekocht, maar dat was binnen een dag uitgedroogd. Helaas belandt een groot deel van ons plastic in de stookoven of in de natuur. Bram Peters van Save Plastics wil daar een eind aan maken en gaat wonen in afvalplastic. Op één oktober verruilt hij zijn bakstenen huis voor een plas-tic huis zonder nutsvoorzieningen. En we hoeven bepaald geen medelijden met hem te hebben, want veel luxer kan je haast niet wonen.

Ik leerde Bram kennen tijdens een inter-view voor mijn nieuwe boek over verduur-zaming. Opgeleid als boswachter nam hij jaren geleden het plasticrecyclingbedrijf van zijn vader over. Hij ziet geen afval, maar juist dé grondstof van de eenentwin-tigste eeuw: onverwoestbaar, rot en splin-tert niet, kan tegen water en is uv-besten-dig. Zijn missie is om de wereld van plastics circulair te maken. Dat klinkt makkelijk, maar een deel van het plastic afval is lastig te recyclen. Toch lukt hem dat en biedt hij gemeenten aan om hun plastic om te smelten tot steigers, lantaarn-palen, banken en talloze andere producten voor de buitenruimte. De handel loopt goed, maar Bram wil meer impact. Waar kan je nou een maximale hoeveelheid plastic in kwijt? Juist, in woningen. En zo ontstond het idee van een ‘Save Home’: een luxe modulaire woning, gemaakt van gerecycled lokaal plastic en andere circulaire materialen, zelfvoorzienend en verplaatsbaar.

Bram vertelt vol enthousiasme over zijn nieuwste avontuur. Een architectenbureau heeft een hip design getekend en binnenkort start de bouw van zijn eigen circulaire woning, de ‘Save Home One’. Overtuigd van zijn moderne woon-concept heeft hij zijn traditionele huis alvast verkocht. Van-af oktober leeft hij samen met zijn gezin ‘off-grid’. Zijn verplaatsbare en comfortabele onderdak bestaat uit losse units die onderling schakelbaar zijn. Door slimme plaatsing, goe-de isolatie, zonnecollectoren en de nieuwste technologieën is de woning zelfvoorzienend. Waar mogelijk gebruikt Bram 100% gerecycled plastic. Zo worden de gevel en het buiten-terras volledig bekleed met kunststof. Overige gebruikte materialen zijn zo duurzaam mogelijk.

Het groene designhuis voldoet ook nog eens aan alle normen, een hele prestatie voor pure innovatie. Daarvoor werkt Save Plastics in heel Nederland intensief samen met lokale partners: kennisinstellingen, gemeenten én ondernemers. Want het versterken van de lokale circulaire economie vindt Bram belangrijk. In zijn ogen is plaatselijk afval dé motor voor nieuwe bedrijvigheid. Zo wil hij bijvoorbeeld voor Groningen Save Home en Save Office aardbevingsbestendig maken, een belangrijk thema in het noorden.

Ik heb al een 3D-rondleiding gekregen op www.savehome.nl, het ziet er prachtig uit. Je kunt zoveel bereiken door circulair bouwen te combineren met innovatieve technologie. Ik begin alvast maar te sparen voor mijn eigen plastic huis: snel naar de winkel voor nóg zo’n lekkere salade

René Notenbomer
Columnist en kwartiermaker duurzaamheid

Nieuwsbrief ontvangen?

 

keurmerken